Home
Kweekbeleid en al wat hierover belangrijk is voor Luna Tale
TerugIedereen heeft hier verschillende meningen over wat de perfecte Border Collie is, afhankelijk waarvan onze persoonlijkheid best bij past en hoe wij deze rasstandaard interpreteren. Ik denk niet dat het heel wijs is om een hond te beoordelen door zijn uiterlijk of door de lijn waarvan hij is. Een hond van uit een zekere lijn maakt die hond niet automatisch een "slechte" of "goede" voor die kwestie. Indien andere honden verschillend zijn wat hieronder beschreven wordt, betekent niet dat zij slechter zijn, zij zullen misschien perfect zijn voor iemand anders !


Mijn " Perfecte " Border Collie
Mijn ideaal van een Border Collie is op dingen gebaseerd die belangrijk zijn naar mij en de hond toe waar ik mee werk.
Mijn overzicht heeft zich ook na het ontmoeten van de Border Collie met anderen, verschillende soort van stambomen enz. ontwikkeld. Mijn doel is een veelzijdige gezonde Border Collie te kweken die slim, werklustig, sociaal is om zo verschillende sporten te kunnen uitoefenen.
Het uitkiezen van mijn honden voor de fok
Ik zet temperament en gezondheid boven alles. Een hond kan bijzonder mooi zijn of werkt verbazend goed, maar indien hij niet gezond is, is er niet veel dat hij jou of het ras kan geven. Ook indien een hond perfect gezond en mooi is, maar werkt niet de manier dat ik wil dat de puppy's zullen werken, zal ik deze reu noch teef niet kiezen als de vader/moeder van mijn nesten. Jammer genoeg, is dat je niet de uitgezochte honden met de goede kwaliteiten een garantie geven dat deze worden doorgegeven aan de volgende generatie. Of de perfecte reu/teef hun kwaliteiten door geeft aan hun pups is dus een andere vraag.
Temperament
Na met verschillende hondensporten in aanraking gekomen te zijn is het duidelijk voor mij dat er veel kwaliteiten noodzakelijk zijn voor een goede, veelzijdige werkende hond te verkrijgen ( sporten zoals, agility, herding, doggy dance,...).
Ik wil dat mijn honden steeds bereid zijn om te werken met een goede concentratie, ze mogen niet nerveus zijn.
De titels van de ouders worden niet altijd doorgegeven aan de puppy's, maar ik waardeer sommige sport resultaten van de honden die achter de bloedlijnen liggen van Luna Tale wel. Belangrijk is dat de honden in verschillende omstandigheden bereid zijn te willen werken. Bovendien zal de eigenaar van een hond in huiselijke kring niet zo veel kunnen vertellen als de eigenaar van een sport hond als hij een terug blik doet over zijn palmares .


Gezondheid
De gezondheid van de Luna Tale honden wil ik hoog houden. Ik onderzoek de medische resultaten van de honden waarvoor ik interesse heb, alsook de broers en zussen en aanverwante van deze hond. Ik denk dat het belangrijk is om niet enkel en alleen de heupen te laten testen op HD maar alsook de elleboog- en schouder gewrichten te laten testen op CD en OD.
Het onderzoek van de ogen voor CEA, PRA, CH enz., zijn natuurlijk even belangrijk, daardoor zijn al mijn honden dan ook getest via dna op CEA/CH en jaarlijks op PRA. Ik denk dat het niet enkel voldoende is om alleen de kwekende honden te testen, maar ook de nesthonden om zo aan informatieve resultaten te bekomen. Ook hebben we nog MDR1 en TNS en CL
waar nu ook een dna test voor bestaat. Je doet er niet goed aan om slechte resultaten achter te houden niet voor
je eigen honden maar ook niet voor andere die eventueel honden willen gebruiken van jou bloedlijn.
Puppy's
De pups van Luna Tale ondergaan wel enkele punten die belangrijk zijn. Ze zullen alle geluiden leren kennen in huis zoals t.v, stofzuiger, deurbel enz... Ook nadat ze 3 à 4 weken oud zijn gaan ze naar de puppy buiten ren waar ze dan op deze manier de geluiden van buiten zullen ervaren samen met hun moeder, zoals vogels, auto's, fietsers, spelende kinderen, vrachtwagens, enz. De pups hebben voldoende speelgoed waar ze kunnen mee spelen en ook poezen leren ze bij ons kennen. Ook andere volwassen honden buiten hun moeder ontbreken niet. Na hun inënting op 6 weken wordt er geregeld met de pups een aangelijnde wandeling gedaan, ook een ritje met de auto samen met hun moeder ervaren ze bij ons.
De pups worden bij Luna Tale allen ontwormd, gechipt en onderzocht door de dierenarts en oogarts, ze verlaten hun mama met een stamboom van Sint-hubertus .
Selecteren van de eigenaars
Het selecteren van de eigenaars om ervoor te zorgen dat de pup in het juiste gezin terecht komt is al even moeilijk als het maken van de juiste beslissing in het kweken. Het is belangrijk dat een gevoelige puppy niet naar een luide eigenaar met een wispelturig humeur gaat. Ook zou ik geen heel overwegende puppy laten gaan naar een persoon die een heel kalm en "te" vriendelijk is.
Ik denk dat iedere Luna Tale puppy een huis verdient waar hij/zij is geliefd, goed eten en verzorgd wordt maar ook een huis waar ze zijn voorzien van genoeg werk, wat het ook is. Ik verwacht niet dat iedereen wedstrijden gaat doen zoals ik, ik wil slechts dat alle puppy's bekwaam zijn om hun eindeloze energie met iets nuttigs te kunnen combineren. Een Luna Tale (zoals enig andere hond) zou dagelijks zijn vrijheid moeten kunnen krijgen om vrij rond te lopen.
Ik interesseer me heel erg in de puppy's ontwikkeling en wil dan ook in contact blijven met de eigenaars.
Conclusie :
Ik weet ondertussen dat je ook niet iedereen kunt plezieren. Welke beslissing je ook neemt in het fokken of trainen
van de honden er zal altijd iemand zijn die de keuze niet leuk vind om welke reden dan ook.
Luna Tale wil het ras verbeteren en zeker NIET het ras vermeerderen !
Dit alles in mijn eigen mening en wil hiermee zeker niet zeggen dat deze de juiste is.